Statybų trukmė

2016-11-18

Kai gauname į savo rankas statybos leidimą, iš karto pamirštame ilgus svarstymus, sklypo paiešką ir pirkimą, biurokratines procedūras. Regis, visi sunkumai įveikti, dabar liko tik statyba. Ji turėtų įvykti greitai. Ypatingas nekantrumas ir nerimas apima, kai iki apdailos pabaigos lieka pora mėnesių. Šiuo etapu vizitų skaičius į būsimus namus ir širdies ritmas sutankėja kelis kartus, ne vienas mintimis griebia dažymo volelį ar tapetų ruloną su klijais, kad galėtų parodyti tiems tingiems meistrams, kaip reikia dirbti. Viskas iki tol vyksta taip lėtai, o taip norisi greičiau įsikelti į savo svajonių namus! Man pačiam tos paskutinės dienos primena prieškalėdį. Šventė nenumaldomai artėja, tačiau dar tiek daug reikia sugalvoti, nupirkti, nuveikti. Nejučia save pagauname, kad tikrai nesame šventiškai nusiteikę, anaiptol – pavargę ir nervingi. Šventė ateina, įsikeliama į namą, ir nuslūgus emocijoms pagalvojama, ar reikėjo šitiek išgyventi?
Lygindami namus pagal architektūros stilių, žmonės dažnai klausia, kurie namai statomi greičiausiai? Atsakymas iš pirmo žvilgsnio nekorektiškas, bet teisingas – nesvarbu, kokio sudėtingumo architektūros stilius, greičiausiai statomi namai, skirti parduoti. Galima pamanyti, kad jei namas skirtas parduoti, tai paprastesni sprendimai ar statyba vyksta bet kaip, todėl greitai? Visai ne, parduoti skirto namo statyba vyksta greitai todėl, kad statantysis turi patirties ir iš anksto apgalvoja visus sprendimus, jiems pasirengia. Tada atskiri statybos procesai sujungiami į vieną nepertraukiamą srautą: skirtingų sričių meistrai, atlikdami darbus, netrukdo vieni kitiems, nereikia perdaryti ar pabaigti, regis, jau pabaigtų darbų, nereikia dėl pasikeitusių sprendimų papildomai užsakyti medžiagų. Taigi dažniausiai statyba užtrunka dėl užsakovo ne laiku priimtų arba nuolat keičiamų sprendimų.


Namo „dėžutės“ statyba paprastai vyksta greitai, nes architektūros-konstrukcijos projekte būna pateikta dauguma sprendimų. Didžiausios prastovos prasideda, įrengiant namo vidų. Jei turite po ranka architektūros projektą ir nenorite savo name ekonominio elektros taškų varianto (kai patalpoje kabinamas vienas šviestuvas viduryje kambario, numatoma pora kištukinių lizdų ir jungiklių), pabandykite suprojektuoti vidaus elektros taškus. Greitai suprasite, kad kištukinių lizdų ir jungiklių dislokacijos vietos priklauso nuo stacionarių (pvz.: pakabinamų spintelių) ir stumdomų baldų išdėstymo, nuo stalviršių sanitariniuose mazguose ir virtuvėje aukščių, net nuo veidrodžių matmenų ir laiptų pakopų aukščio. Numatant šviestuvų vietas, be baldų išdėstymo, dar reikia žinoti dekoratyvinius lubų, užuolaidų kabinimo sprendimus. Galvojant apie dekoratyvinius lubų aukščius, reikia įvertinti, kokios vėdinimo ar kt. komunikacijos bus po lubomis ir pan. Sutikite, kad, grįžus vėlai namo po darbo, nėra laiko ir valios greitai priimti kompetentingus sprendimus ir taip sutrumpinti statybos laiką.

Visi supranta, kad, neturint namų statybos patirties, tikrai neįmanoma kompetentingai valdyti viso proceso. Tie, kurie stato namą pirmą kartą, žinoma, tokios patirties neturi, todėl, tikėdamiesi greitesnio rezultato, dauguma priima sprendimą samdyti darbų vykdytoją. Darbų vykdytojo funkcija yra kliento ir jo samdomų architektų, projektuotojų užduočių vykdymas. Taigi, statyba nevyks sklandžiai, jei darbų vykdytojas negaus laiku jam reikalingų sprendimų ir uždavinių iš užsakovo. Žinoma, kad statyba vyktų greičiau, daugelis darbų vykdytojų konsultuoja ir padeda klientams priimti sprendimus, derina juos su architektais, konstruktoriais, medžiagų tiekėjais arba, taupydami laiką, priima sprendimus savo nuožiūra.
Jei ir statybos vadovas, ir užsakovas yra stiprūs vadybininkai, dirba kaip viena komanda, greitos statybos garantuotos, bet jei abi pusės neturi stiprios vadybinės patirties, statybos terminai dažniausiai išsitęsia. Kitos ilgos statybos priežastys: pradedama statyti rudenį, tada vykdant statybos darbus nuolatos tenka taikytis prie gamtos sąlygų, kita priežastis – apyvartinių lėšų trūkumas. Kai sprendimai priimami laiku, laiku tiekiamos reikiamos medžiagos, netrūksta apyvartinių lėšų, o statyba pradedama ankstyvą pavasarį, statybos laiką apytikriai galima suplanuoti taip:

Balandžio 1 d. – gegužės 1 d.:  pamatai.
Gegužės 1 d. – birželio 10 d.: sienų mūras iki stogo, lauko inžineriniai tinklai.
Birželio 10 d. – rugpjūčio 1 d.: stogas, langai, vartai, durys, fasado apdaila.
Liepos 10 d. – rugsėjo 10 d.:  vidaus inžineriniai tinklai, dalinė apdaila.
Rugsėjo 10 d. – sausio 1 d.: vidaus apdaila ir baldai.

Linas Mikaila

susisiekite

Kreipkitės dėl susitikimo
Linas Mikaila

Prie Jūsų laiško bus prisegti Jūsų atsakymai į "PASIRUOŠIMO ANKETOS" klausimus.