Kam reikalingi namo projektai

2016-11-18

Smagu, žiema baigiasi. Nors gamta dar pilkoka, bet širdelė jau jaučia pavasarį. Gal kai kam ir ramesnis laikas, bet besiruošiantiesiems statyti savo svajonių namą – pati darbymečio pradžia: reikia susirasti patikimą rangovą, patyrinėti siūlomų statybinių  medžiagų įvairovę.

Kaip tik sulaukiu kliento skambučio, Ignas norėtų mano konsultacijos. Sutarėme susitikti, prašiau, kad atsineštų visus dokumentus, susijusius su namo statyba. Buvo aišku, kad jis turi nusipirkęs sklypą, kartotinį namo architektūros projektą ir gavęs statybos leidimą. Geros žinios, nes tai reiškia, kad visi dokumentai įstatymiškai suderinti ir buvo galima pradėti namo statybą.
Kaip ir tikėjausi, iš pirmą kartą namą besistatančio kliento išgirdau tą patį klausimą:
- Ar galėtumėte man sudaryti namo sąmatą?
- Ignai, ar turite namo konstrukcijų projektą, nes tarp Jūsų dokumentų jo nėra? – pasitikslinau aš.
- Žinau, kad toks dalykas yra, bet mano pažįstami, draugai sako, kad tai niekam nereikalinga, o juk kainuoja papildomus pinigus.
- Tada sakykite, ar buvote davęs dar kokiems rangovams, kad Jums sudarytų sąmatą? – paklausiau aš.
- Taip, todėl ir kreipiuosi į Jus, nes sąmatą sudaryti daviau šešiems rangovams, ir visi sudarė skirtingai, net su 30 proc. skirtumu! – neslėpdamas savo sutrikimo atsakė Ignas. Man Jus rekomendavo, tad pamaniau, gal sudarysite teisingai, nes jau nesuprantu, kur čia teisybė, o kur melas!
Buvo aišku, kad vien dėl to, kad nėra konstruktyvo, sąmatų skirtumai turėjo būti nemaži, bet 30 proc. man pasirodė daugoka. Paprašiau Igno parodyti sąmatas. Ant stalo pasiklojome nemažai popieriaus lapų. Po ilgo nagrinėjimo, lyginimo ir architektūros projekto vartymo paaiškėjo, kad sąmatos sudarytos, įvertinus skirtingus sprendimus ir medžiagas, kai kurios net visai ne pagal architektūros projektą.
- Ignai, labai svarbus klausimas. Ar, prieš sudarant sąmatą, suformavote rangovams tikslią užduotį dėl NAMO FASADO apdailai ir NAMO KONSTRUKTYVUI naudojamų medžiagų?
Sužinojau, kad užsakovas pirmų rangovų prašė sąmatą sudaryti pagal architektūros projektą. Pabendravęs su rangovais ir pasitaręs su šeima, kai kurias apdailos ir konstrukcines medžiagas sumanė pakeisti, ir likusieji rangovai jau skaičiavo pagal naujus Igno šeimos pageidavimus. Paaiškėjo, kodėl išėjo dar didesni skirtumai tarp skirtingų sąmatų, negu buvo galima tikėtis, skaičiuojant be konstruktyvo.

Pastatą turėtume matyti kaip visumą sprendimų. Pakeitus nors vieną projekto dedamąją (stogo dangos, langų tipą, fasado apdailos medžiagas, jų išdėstymą fasade ir pan.), pakeitimai kaip bangos nuvilnija per ARCHITEKTŪRINIUS ir KONSTRUKCINIUS namo sprendimus, ir tai lemia galutinę statybos kainą, arba sąmatą. Todėl idealu, kai, prieš projektuojant naują pastatą, architektui suformuojama aiški projektavimo užduotis. Piniginiai skirtumai dėl skirtingų architektūrinių sprendimų ir naudojamų medžiagų gali būti labai dideli. Norint keisti pabaigto projekto sprendimus, reikės papildomų išlaidų architekto darbui apmokėti. Suprantama, kad pirmą kartą besistatančiajam labai sunku pasirinkti tarp rinkoje esančių medžiagų ir galimų sprendimų. Maža to, įvertinti, kaip dėl pasirinkimų gali pasikeisti namo statybos kaina. Jei nesinori pinigų leisti ten, kur nereikia, šį darbą atlikti būtina.
 

Kadangi Igno šeima jau buvo tvirtai nusprendusi, kokias medžiagas naudos fasadui ir stogo apdailai, paprašėme architekto, kad padėtų suderinti spalvinius sprendimus, parinkti gamintojus. Projektas buvo tipinis, parengtas prieš kelerius metus, todėl brėžiniuose nurodyti apšiltinimo sluoksnių storiai jau neatitiko šiandienos reikalavimų, juos pakeitėme. Pasirinkome langų ir stogo dangos tipą, garažo vartus ir išorines duris, lietaus nuvedimo nuo stogo sistemą ir pan. Išrinkome gamintojus ir tikslias spalvas pagal spalvų paletę.
Kai buvo atliktas šis darbas, Ignas tarė:
- Iš pradžių maniau, kas ta statyba: betonas, plytos, čerpės, mediena, plėvelės, viskas labai paprasta. Kai gavau sąmatas, sutrikau. Pasirodo, aš iš tiesų daug ko nesupratau. Dabar, kai turiu visus sprendimus, žinau, iš kokio gamintojo ir ką pirksime, jaučiu, kad dalyvauju savo namo kūrybos procese, ir šis kelias atrodo paprastas bei lengvas! Taigi dabar galime sudaryti namo sąmatą!
- Man smagu matyti šypseną Jūsų veide, tik darbas dar nebaigtas.
Ignas nesuprato, kodėl vis dar negalima sudaryti sąmatos. Atsakiau, kad mums reikia namo konstrukcijų projekto.
- Nesuprantu, aš juk sakiau, kad namo konstruktyvo nenusiteikęs daryti, nes, visų pirma, tai nemažai kainuoja, o, antra, manau, kad patyrusiam statybininkui nereikia jokio konstruktyvo, jis iš savo patirties gali namą pastatyti!

Namo statyba yra gamyba. Brėžiniai gamybos procesuose daromi ne todėl, kad iš žmonių būtų išviliota kuo daugiau pinigų už bereikalingą darbą, bet tam, kad gaminys nebūtų brangesnis, negu galėtų būti. Pirma, dėl bereikalingų perdarymų ir taisymų. Antra, dėl optimaliausių techninių sprendimų, parenkant medžiagas, mechanizmus, darbo jėgą. Trečia, dėl aiškaus, greito ir pigesnio gamybos proceso valdymo.

Kad būtų aiškiau, pasitelkiau automobilio gamybos pavyzdį. Tarkime, kad namo architektūrinę dalį prilyginame automobilio kėbului: turime namo tūrius, išorės apdailos medžiagas ir spalvas, lygiai kaip turėtume automobilio tūrį ir jį ribojančias išorės apdailos medžiagas. Bet ar tai reiškia, kad automobilio projektas baigtas ir jį galima pradėti gaminti? Žinoma, ne. Juk reikėtų žinoti, kokia bus rėmo konstrukcija, kuri būtų tokio stiprumo, kad laikytų ne tik tą kėbulą, bet ir dinamines apkrovas. Taip pat reikia sukonstruoti visus tvirtinimo mazgus, tiek paprastus, tiek sudėtingus, jungiančius skirtingas medžiagas.
Galima prieštarauti, kad galbūt lyginti automobilio gamybą su namo statyba nekorektiška, nes automobilis yra sudėtingesnis gaminys. Bet palyginkime naujo automobilio ir naujo namo kainas, kurios skiriasi kelis kartus namo nenaudai. Parinkus namui optimalius projekto sprendimus, už nepanaudotas lėšas kartais tikrai būtų galima nusipirkti visiškai naują automobilį.
Nuo automobilio vizijos patvirtinimo iki patekimo į bandymų trasą, inžinieriai projektuoja jį keletą metų. Namas taip pat turi būti suprojektuotas konstrukciškai, šį darbą atlieka žmonės, baigę specialius aukštuosius mokslus: atestuoti statybos inžinieriai-konstruktoriai. Seniai baigėsi laikai, kai kiekvienas lietuvis buvo automobilių meistras. Ilgainiui besistatantieji, ypač tie, kurie labiau susidraugavę su pažangiomis vadybos ir intelektinėmis sistemomis, supras, kad žmogus, baigęs plytelių klijavimo kursus, negali parinkti namui konstrukcinių sprendimų.
 

Idealu, kai nuo pat pradžių užsakovas, architektas, inžinierius-konstruktorius ir rangovas dirba kaip viena komanda. Tada ne tik projektavimo, bet ir statybos procesas vyksta sklandžiai, pinigų sutaupoma ir dėl greičiau įgyvendinamo projekto. Paėmęs paskolą žmogus bereikalingai nepermoka bankui už tą laikotarpį, kai jau galėjo gyventi savo name, bet negyveno, t. y. anksčiau persikėlęs į naują namą iš senojo būsto gali greičiau jį išnuomoti ir taip gauti papildomų pajamų. Ypač norisi pabrėžti, kad, visai komandai dirbant pagal aiškų planą ir pareigų pasiskirstymą, taupomi visų dalyvių nervai ir toks imlus laikui, sprendimams ir pinigams namo statybos procesas nevirsta keiksmažodžiu.
 

Ignas prašė manęs paaiškinti, kas bus geriau ir kiek pinigų jis sutaupys, jei bus parengtas namo konstrukcijų projektas?
• Viskas išties labai paprasta. Pavyzdžiui, pamatų konstruktyvas projektuojamas, remiantis geologiniais grunto tyrimais. Neturėdamas konstruktyvo, aš, kaip statybos vadovas, dėl atsargos tikrai parinkčiau „stipresnius“ sprendimus (ypač pamatams), negu galbūt iš tikrųjų reikėtų. Iš praktikos galiu teigti, kad vien tas skirtumas Jums galėtų kainuoti gerokai daugiau, negu sumokėtumėte už konstruktyvą.
• Antra. Nesąžiningam statybininkui statyba be konstruktyvo yra puiki proga pasipelnyti ar dirbti neatsakingai. Baigusieji aukštuosius mokslus konstrukcijų skaičiavimo srityse žino, kad visi formulėmis gauti medžiagų stiprumo ar apkrovos atsakymai dauginami iš atsargos koeficientų, priklausomai nuo sąlygų, net iki kelių kartų. Žinodami tai, statytojai kartais pataupo medžiagas, susilpnina mazgus ir iš kliento paima tiek pat pinigų. Galbūt pastatui ir nieko blogo neatsitiks, bet niekas turbūt nenorėtų rizikuoti savo šeimos ramiu miegu. Žinome, kad namai masiškai negriūva, bet esu matęs ir tokių atvejų.
 

Turėdamas konstrukcijų projektą, užsakovas ne tik sutaupo pinigų, bet ir įgauna rangovo kontrolės svertus, nes gali visada patikrinti, ar naudojamos konstruktoriaus nurodytos medžiagos ir sprendimai.
 

- Tarkime, kad konstrukcijų projektą mes turime, ar jau galėtume sudaryti galutinę namo sąmatą? – nekantriai paklausė Ignas.
- Galvokime apie automobilių gamybą. Kėbulą sukūrėme, taip? – Taip! – Konstruktyvą sukūrėme, taip? – Taip! – O inžineriniai tinklai, interjero apdaila?! – Ignas išskėtė rankas ir iš karto suprato, koks dar darbas mūsų laukia. – Kol aš išsirinksiu visas vidaus medžiagas ir techninius sprendimus, tai kada statybą pradėsiu? Nespėsiu šiemet net stogo uždengti! Negi negalima be to pradėti statyti?

Dauguma besistatančiųjų namą „dėžutę“ vidaus inžinerijos ir vidaus apdailos nemato kaip visumos, todėl vėliau stebisi, kodėl išėjo tokios aukštos laiptų pakopos ar tokios žemos lubos, kad jų negalima dekoratyviai apdailinti ar sumontuoti vėdinimo sistemos. Kodėl tokie brangūs ventiliacijos kanalai liko nepanaudoti ir pan.

Nusprendėme kartu aptarti vietas, kuriose susikerta namo „dėžutės“ ir vidaus įrengimas (pvz.: ventiliacinė sistema-kaminai ir pan.). Tuomet nebus klaidų, kurios „išlįs“ įrengiant vidų. Namo „dėžutės“ statyba netrunka labai ilgai, todėl jau laikas pradėti rūpintis vidaus interjero sprendimais. Po to seks inžinerinių tinklų (šildymo, kanalizacijos, vandentiekio, vėdinimo, kondicionavimo, elektros, signalizacijos) sprendimai, ir tik tuomet galėsime sudaryti galutinę sąmatą.

Igno šeima nebuvo visiškai patenkinta namo erdvių, baldų išdėstymu. Galimybės keisti projektą buvo šiek tiek ribotos, nes Igno šeima pasirinko tipinį namo projektą. Žinoma, tipinis projektas pigesnis už individualų, tačiau nėra pritaikytas kiekvieno kliento poreikiams. Norint susikurti jaukų ir patogų būstą, reikėtų interjero architekto pagalbos. Taigi galutinę sąmatą žinosime tik tada, kai bus išrinktos visos apdailos medžiagos! 

Linas Mikaila

susisiekite

Kreipkitės dėl susitikimo
Linas Mikaila

Prie Jūsų laiško bus prisegti Jūsų atsakymai į "PASIRUOŠIMO ANKETOS" klausimus.