Kitoks požiūris į individualaus namo statybą

2016-11-18
Besistatantis namą žmogus dažniausiai investuoja didžiausią sumą pinigų savo gyvenime, todėl šiam žingsniui reikia labai gerai įvairiapusiškai pasiruošti. Nekilnojamojo turto vystymo, statybinės įmonės, statančios stambius įvairios paskirties objektus, turi subūrę kompetentingų specialistų komandas: rinkos analitikus, teisininkus, finansininkus, pastatų ir vidaus interjero architektus, konstruktorius, sąmatininkus.Šių specialistų darbą savo pasiūlymais ir pataisymais koreguoja statybos vadovas. Individualaus namo statybai galioja tie patys finansų ir darbų planavimo, analizės, projektavimo ir statybos principai, tačiau dauguma atvejų, namo statybos užsakovas mano, kad didžiausias dėmesys turi būti skiriamas išimtinai statybos procesui. Labai retas kuris susimąsto, kad organizuojant statybos projekto procesą iki statybos pradžios jau turi būti išspręsta ir suderinta 90 proc. visų klausimų. Apie kitokį požiūrį į individualaus namo statybą kalbiname lektorių, konsultantą ir namų statytoją Liną Mikailą, kuris yra IĮ „Statybų studijos“ įkūrėjas bei vadovas.

- Vis dėlto nuo ko, jei ne nuo pamatų, Jūsų manymu prasideda namo statyba?

- Tą dieną, kai pradedate montuoti pamatus, statybos projekto įgyvendinimo procesas laiko atžvilgiu jau būna įpusėjęs. Namo statyba prasideda nuo besistatančiojo šeimos poreikių namo dydžiui ir sklypui išsiaiškinimo, finansinių galimybių įvertinimo, išlaidų planavimo ir namo statybos projekto biudžeto sudarymo.

- Tarkime žinau, kad mano šeimos poreikius patenkintų 150 m2 namas su 10 arų sklypu. Taip pat žinau kiek turiu santaupų ir kokį kreditą galiu gauti iš banko. Bet kaip nuspręsti kokiame miesto rajone pirkti sklypą ir kokios kainos namą galiu statytis? Ar turėčiau prieš statydamas susiplanuoti visas išlaidas nuo sklypo iki užuolaidų pirkimo?

- Važiuodami individualių namų rajonais tikriausiai pastebėjote, kiek daug yra nebaigtų statybų, daug kas ilgą laiką gyvena namuose su neįrengtais kambariais, be elementarių baldų, įrangos. Dažnas sklypas metų metus paliekamas su nesutvarkyta aplinka, nepasėta veja ir medeliais, dangomis nepadengtais takais, be tvorų. Mūsų žmonės tikri darbštuoliai, norintys gyventi gražiai ir tvarkingai, todėl tai tikrai nėra apsileidimo požymis. Iš patirties galiu pasakyti vienintelę priežastį: šeimos neturi finansinio statybos projekto planavimo patirties ir klaidingai įvertina namo statybos kaštus, todėl pritrūksta pinigėlių įvykdyti visus suplanuotus darbus. Su šia neadekvataus savo finansinių galimybių įvertinimo realybe be jokių išimčių susiduriu kiekvieną kartą, kai žmonės kreipiasi į mane su jau paruoštu namo projektu tik dėl statybos paslaugos. Suvokus, kad apsiskaičiuota didele suma, kartais nieko nebelieka, kaip keisti viso namo projektą.

Mano įsitikinimu, tokio brangaus produkto, kaip namo statyba, biudžeto planavimas yra būtinas. Jis turėtų padėti suderinti besistatančiojo norus ir galimybes. Šio derinio balansas pasiekiamas modeliuojant biudžeto dedamąsias, kol pasiekiamas kompromisinis rezultatas. Šis etapas yra pats sudėtingiausias žmogui, nes ne tik sunku suvokti skirtingų sprendimų įtaką kainos/kokybės santykiui, bet ir be turimos praktikos sumodeliuoti optimaliausią, labiausiai tinkamą šeimai rezultatą.

- Gal galėtumėte pateikti konkretų pavyzdį?

- Šeima išsiaiškino, kad gali namo statybos projektui skirti 500.000 Lt. Jie labai svajojo gyventi rajone, kuriame jų kriterijus atitinkantis sklypas kainavo apie 180.000 Lt. Išsirinko patinkantį namo kartotinį projektą, kuris pagal architektūrinę išraišką ir naudojamų apdailos medžiagų lygį priskiriamas prie vidutinės klasės namų. Išsiaiškino, kad tokio namo statyba kainuos 300.000 Lt su pilna apdaila. Suskaičiavus, kad vidaus įrangai ir naujiems baldams reikėtų 60.000 Lt, projektavimui, komunikacijų prijungimui ir aplinkos sutvarkymui 50.000 Lt paaiškėjo, kad jų svajonių biudžetas viršija finansines galimybes 90.000 Lt. Nors psichologiškai buvo labai sunku atsisakyti kažkurių išlaidų, bet nebeliko nieko kito, kaip tai padaryti. Svarstyti namo statybos perkėlimą į kitą pigesnį rajoną ir mažinti namo kvadratūrą šeima atmetė iškarto. Buvo nuspręsta pakeisti namo projektą į ekonominės klasės, fasado ir stogo apdailai ir langams ir naudoti kokybiškus, bet santykinai pigiausius sprendimus ir medžiagas. Namo vidaus apdailą nesinorėjo atlikti „pigiai“, todėl buvo nutarta įsirengti su vidutinio lygio apdailos medžiagomis. Taip namo statybos biudžetas buvo sumažintas 60.000 Lt. Dar 30.000 Lt buvo nuspręsta sutaupyti pakeičiant tvoros konstrukciją, atsisakant dalies trinkelių. Buvo atsisakyta pirkti naujų baldų ir buitinės technikos, persivežant juos iš seno buto.

- Jūs minite apie skirtingas namų ir apdailos klases. Kaip paprastam žmogui suprasti, kuris namas ekonominis, kuris prabangus ir kiek kainuotų jį pastatyti? Tai jei aš nueičiau pas architektą ir pasakyčiau, kad noriu ekonominio ir pigiausio lygio namo, ar jis taip ir suprojektuotų?

- Visi šioje srityje dirbantys rinkos dalyviai suvokia, kuris namas yra ekonominis, kuris prabangus. Bet supraskite teisingai, architekto ir konstruktoriaus darbo pobūdis yra projektuoti, o ne skaičiuoti namo sąmatas, gilintis į Jūsų finansines galimybes ir teikti konsultacines paslaugas šiais klausimais. Todėl jau prieš projektinėje stadijoje pirmiausiai turėtumėte žinoti kokius piniginius išteklius galite investuoti ne tik į savo svajonių namo statybą, bet ir įvertinti kitas išlaidas. Tada siūlome kreiptis į konsultantus, ar bent į Jūsų namą statysiantį darbų vadovą, kurie turi praktikos suskaičiuoti visas išlaidas nuo žemės sklypo iki baldų ir taip suprastumėte, kokį produktą galite gauti už turimą sumą. Tik atlikus šį žingsnį galite architektui pateikti konkrečią projektavimo užduotį (ar rinktis iš kartotinių namų katalogų), o ne atvirkščiai. Ne vieną kartą teko pačiam asmeniškai stebėti, kas atsitinka, kai pirmiausiai nuperkamas sklypas, padaromas projektas ir tik paskui skaičiuojama sąmata. Dažniausiai po gauto netikėto rezultato labai blogai pasijuntama psichologiškai, pradedama ieškoti kelių, kaip sumažinti kaštus statybai, įsidarbinama savo namo darbų vadovu, nepamatuotai taupoma renkantis pigiausius rinkoje meistrus, medžiagas ir techninius sprendimus, dėl ko galutinis produktas tampa ne tik prastos kokybės, bet ir pats žmogus pervargsta nuo tokio imlaus informacijai ir laikui proceso. Užsisakykite kokybiškos apimties projektą pas patyrusį architektą ir konstruktorių. Susitarkite, kad projektavimo procese būtų nepagailėta laiko ir pamodeliuota skirtingais sprendimais ir medžiagomis, taip priimant optimaliausius variantus. Paprašykite, kad būtų sudaryta naudojamų medžiagų specifikacijos. Pats brėžinių egzistavimas žmonijos gyvenime nuo neatmenamų laikų jau įrodo, kad jie yra reikalingi ir save atperka. Galime patvirtinti, kad užsakovai, išleidę ne taip jau ir daugiau projektavimui, lyginant su, bet kaip, sąlygiškai pigiai padarytais projektais, ne tik sutaupo nuo kelių iki kelių dešimčių tūkstančių litų namo statybai, bet ir gauna kokybiškus sprendimus, kontrolės svertus statybos procese.

- Bet jeigu yra tokia nuomonė, kad projektai ir visokie pasiruošimai yra tik tuščias laiko ir pinigų švaistymas, tai gal čia yra dalis tiesos?

- Galima iš principo sutikti, kad labai paprasto, ekonominio, mažos kvadratūros namo statybai užtektų tik architektūrinio projekto. Bet jei planuojama statyti visai kito lygio ir sudėtingumo namą, kuriam tiesiog būtini kompetentingi, brėžiniais išreikšti sprendimai jau prieš statybą ir užsakovas atsisako konstrukcinio, vidaus komunikacijų, pvz. šildymo projektų, tai galima pasakyti, kad žmogus savanoriškai tampa nuosavų pinigų, namo kokybės ir skaidriai kontroliuojamų procesų priešu. Labai dažnai vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad jei jau statybos darbų vadovas moka statyti namus, tai kam mėtyti pinigus projektams? Patirtis čia visai ne prie ko, nes kiekvienas namas vienas į kitą nepanašus. Argi turint brėžinius ir pagaminus VW Golf, galima teigti, kad dabar VW Toureg ir kitų klasių automobilius gaminsime be brėžinių? Arba turint tokią patirtį, rytoj pereiti dirbti į BMW gamyklą ir ten be brėžinių toliau gaminti septintos klasės modelį? Jūsų labai naudingoje internetinėje svetainėje teko skaityti kitus interviu. Pavyzdžiui, šildomų grindų įrengimo specialistas kalba tą patį: pasidarykite projektą, kitaip galite skaudžiai nukentėti finansiškai ir morališkai. Tokių balsų yra nevienas, tikiu, kad su laiku šviečiamasis darbas duos savo vaisių ir dauguma supras, kad tai nėra tuščios kalbos, kad planavimui, projektams išleisti pinigai netik sutaupo dešimteriopas lėšas, leidžia planuotis pinigines išlaidas, bet ir tinkamai kontroliuoti statybos darbų procesą. Kritiškas žmogaus nusiteikimas gimsta iš nežinojimo ir gandų lygio informacijos, todėl maloniai kviečiame į savo seminarus, kuriuos švietimo tikslais vykdome už simbolinę kainą, arba esant specialiems pasiūlymams nemokamai. Juose aptariame visą namo statybos procesą plačiąją prasme, mokome kaip išsirinkti sklypą, planuotis biudžetą, kaip tinkamai organizuoti projektavimo ir statybos procesą.

-Ar perskaitę šį straipsnį žmonės neišsigąs, ar nepasakys, kad geriau gal nesistatyti savo namo?

- Ar turėtų žmogus, sužinojęs apie baldų gamybos proceso niuansus ir pavojus išsigąsti užsisakyti pagaminti surenkamus baldus? Savo klientams siūlome atlikti visus planavimo, biudžeto, pinigų srauto sudarymo, medžiagų ir technologijų pasirinkimo ir kitas paslaugas. Šis žinojimas sugriauna nepasitikėjimą tarp bendradarbiaujančių pusių, atsiradęs aiškumas ne tik gali, bet ir turi namo statybą paversti smagiu kūrybiniu-pramoginiu procesu visai šeimai.

Žurnalas “Super namai“

susisiekite

Kreipkitės dėl susitikimo
Linas Mikaila

Prie Jūsų laiško bus prisegti Jūsų atsakymai į "PASIRUOŠIMO ANKETOS" klausimus.