„Namo statyba, derybos ir Archimedas“ - 2 dalis

2016-11-19
Pereikime prie detalių techninių dalykų, kurie daro esminę įtaką sėkmingos namo statybos rezultatui.

1.    BRĖŽINIAI.
Kaip apie sėkmingą nekilnojamojo turto projektą sakoma, tam didžiausią įtaką turi „vieta, vieta ir dar kartą vieta“, taip apie sėkmingą statybą galime sakyti „projektai, projektai ir dar kartą projektai“. Kiekvienas gaminys, pradedant montuojamuoju baldu, baigiant tokiu sudėtingu inžineriniu gaminiu kaip namas, pirmiausiai privalo turėti projektą. Kaip tie projektai turi atrodyti?, - klausia potencialus užsakovas. Projektai turi būti tokie, kad bent kiek geometriją ir matematiką išmanantis žmogus, įsigilinęs į juos, suvoktų, kas ten nubraižyta, kaip ir lengvai suvoktų, kokio surenkamojo baldo, pirkto IKEA centre, instrukciją. Taip pat prie brėžinių turi būti naudojamų medžiagų specifikacijos ir suskaičiuoti jų kiekiai. Šią paslaugą teikia projektuotojai. Projektų apimtis gali būti siaura ir plati, atitinkamai ir atlygis šiems specialistams priklauso nuo darbo apimties. Tad jei už šią paslaugą mokėsite minimalų rinkoje siūlomą atlygį, gausite tik bazinius brėžinius. Gamybininkai juos vadina gaminio eskizais su pagrindiniais matmenimis, o turint eskizą, galima viską pagaminti, kaip ir  iškepti kepsnį pagal pateiktą nuotrauką, bet ne pagal receptą, bet lieka klausimas, ar jo skonis atitiks lūkesčius.. Verta į tai atkreipti dėmesį, nes ne visi suvokia, kad architektai projektuoja tik namo architektūrinę dalį. Be to dar yra konstrukcijų, vėdinimo ir kondicionavimo, šildymo, kanalizacijos ir vandentiekio, elektros instaliacijos, vidaus dizaino projektavimas, kuris toks pat svarbus sėkmingai statybai kaip ir architektūrinis projektas.

2.    FASADO, STOGO IR VIDAUS APDAILA; KONSTRUKCIJŲ, VIDAUS IR IŠORĖS INŽINERINIŲ SPRENDIMŲ PASIRINKIMAS.
Pirmas ir antras punktai susiję taip kaip filosofinis klausimas: „Kas buvo pirma, višta ar kiaušinis?“ Šiam klausimui dažnas namą besiruošiantis statyti vyras skiria daug savo laisvalaikio: skaito forumus ir gamintojų rekomendacijas, lanko statybų parodas. Nors informacijos vien internete yra begalė, deja, retas žmogus, nesusidūręs su statyba tiesiogiai, gali sisteminti šį informacijos srautą, išnagrinėti jį visais įmanomais pjūviais: montavimo ir medžiagų kainų skirtumo, eksploatacijos ilgaamžiškumo ir kitais, priimti teisingą sprendimą, visiškai atitinkantį įsivaizduojamus lūkesčius. Klinkerio plytelių ar dekoratyvinio tinko fasadas? Skardinis ar čerpių stogas? Langus montuoti į mūrą ar į šiltinimo sluoksnį? Ar įrengti rekuperatorinę sistemą, ar reikia kondicionierių? Visur montuoti šildomas grindis ar kombinuoti sistemą su radiatoriais? Geoterminis šildymas ar kietojo kuro granulinis katilas? Ir šimtas kitų klausimų. Dažniausiai šie sprendimai nėra priimami projektuojant namą arba sprendžiama tik iš dalies, paliekant šių klausimų atsakymus statybos proceso metui. Deja, vėliausudarius sąmatą, paaiškėja, kad, pavyzdžiui, čerpių stogo kaina užsakovui yra perdidelė, todėl pasirenkama skarda. Pasirinkus skardą, dar paaiškėja, kad jai montuoti užtenka mažesnio stogo nuolydžio, dėl ko būtų sutaupyta dar keli tūkstančiai užsakovo litų; išsiaiškinama, kad ant fasado norimo montuoti ypač didelės varžos ir storo sluoksnio polistireno technologiškai negalima klijuoti klinkerio plytelių; arba suprojektuotas 2,7 metro lubos neleidžia sumontuoti rekuperacinės sistemos ortakių, nes reikia žeminti lubas, kad būtų galima išvedžioti ortakius; pasvarsčius, kad gal bus naudojamas dujinis katilas, vėliau persigalvojus, neįmanoma rinktis granulinio, nes suprojektuota katilinė tiesiog per maža tokiam dideliam katilui ir t. t.

IŠVADA. Kreipdamiesi į architektą ir kitus projektuotojus, turite atvirai pasakyti, kokie jūsų lūkesčiai, prieš tai susipažinti su rinka, išsakyti savo norus. Jei prašysite projektus parengti už mažiausią kainą, gausite mažiausios apimties pagal informacijos detalumą projektus arba net „eskizus su matmenimis“. Jei prašysite detalių projektų, pagalbos renkant medžiagas, tai atims daugiau projektuotojų laiko jus konsultuojant ir bus paprašyta didesnio atlygio. Idealu, kai projektavimo darbai atliekami pasitelkus ir namą statysiantį statybininką. Jis kiekvieną dieną tiesiogiai „valdo sąmatą“ ir padeda suvokti, kaip skirtingi sprendimai lemia namo statybos išlaidas. Todėl projektuojant atsiranda galimybė modeliuoti sprendimus keliais pjūviais: estetikos, ilgaamžiškumo, eksploatacijos ir statybos išlaidų.

Linas Mikaila

susisiekite

Kreipkitės dėl susitikimo
Linas Mikaila

Prie Jūsų laiško bus prisegti Jūsų atsakymai į "PASIRUOŠIMO ANKETOS" klausimus.