"Namo statyba, derybos ir Archimedas“ - 5 dalis "Statybos kokybės kontrolė"

2016-11-19
Tikriausiai visi yra girdėję istoriją, kai karalius Hieronas buvo užsakęs juvelyrui pagaminti aukso karūną, bet įtarė, kad nesąžiningas meistras įlydė sidabro. Hieronas paprašė Archimedo tai įrodyti nesugadinant pačios karūnos. Archimedas, įlipęs į vonią ir pamatęs išsiliejusį vandenį, staiga suprato, kad skirtingos medžiagos kūnai išstumia skirtingą kiekį vandens, kas leido išspręsti karūnos sudėties problemą. Jis iššoko iš vonios ir, šaukdamas „Eureka" („Radau"), nuogas pasileido miesto gatvėmis...
Kuo ši istorija siejasi su statybos kokybės kontrole? Čia yra daug tokių pačių iššūkių, kaip ir tikrinant karūnos kokybę, bet nereikia „išradinėti dviračio“ ir kaskart nuogiems bėgiojant šaukti „Eureka“, nes šį darbą geriausiai atlieka nepriklausomi techniniai statybos prižiūrėtojai. Siūlytume pasinaudoti techninės priežiūros pareigybe, kaip Hieronas pasinaudojo Archimedo paslaugomis. Nemanykite, kad sutaupysite, jei prašysite šios paslaugos kokio dėdės, tėvuko, draugo ar pan., kurie kažkada dirbo statybose, nes technologijų pažanga akivaizdi. Kiekvieną dieną atsiranda naujų pasirinkimų ir galimybių, o nekompetentingo žmogaus patekimas į statybą nieko gero neduos: papildoma įtampa tarp meistrų, jūsų ir artimo žmogaus, aiškinimaisi, kuri šalis teisi ir pan. Statybose yra daug sprendimų, kurie nėra aprašyti jokiuose nuostatuose. Kai kurie kokybiniai rodikliai interpretuojami gana įvairiai, todėl daug sudėtingų sprendimų priimama „pagal geros statybos praktiką“. Kas gali turėti geresnę praktiką už techninį prižiūrėtoją, kuris kiekvieną dieną dalyvauja daugelio objektų statybose, mato priimamus sprendimus, dalyvauja taisant klaidas ir turi profesionalią laiko patikrintą nuomonę apie visus statybos etapus.
IŠVADA. Pagal įstatymus, techninės statybos priežiūros vadovas statyboje yra privaloma pareigybė. Ne paslaptis, kad dauguma namą statančių žmonių taupo šiai funkcijai, bet nesusimąsto, kad taip „taupo“ namo kokybės sąskaita. Jei norite savo vaikams palikti ilgaamžį ir nenuvertėjusį dėl neištaisomo broko namą, rimtai apsvarstykite, ar techninės priežiūros kaštus priskirti išlaidoms, ar tikėtis didesnių eksploatacijos kaštų ateityje.

Linas Mikaila
 

susisiekite

Kreipkitės dėl susitikimo
Linas Mikaila

Prie Jūsų laiško bus prisegti Jūsų atsakymai į "PASIRUOŠIMO ANKETOS" klausimus.