Banko paskola: priešė ar draugė

2016-11-18

Tą patį gyvenime egzistuojantį reiškinį, priklausomai nuo įtakos mūsų interesams, galime vadinti ir priešu, ir draugu. Karštą vasaros dieną nulijęs lietutis pradžiugina, atgaivina, šaltuoju metų laiku tas pats lietus sukelia diskomfortą ir nepasitenkinimą. Ne paslaptis, kad yra žmonių, kuriems tai visada nepatinka arba patinka. Taip yra ir su paskolomis. Jei gerai suvokiame jų pranašumus ir keliamus pavojus, galime tinkamai pasiruošti įvairiems netikėtumams. Kitaip, užklupus negandoms, pasekmės gali būti skaudžios.

Žinoma, dauguma sutiks, kad geriau būti niekam neskolingam. Ar galima to išvengti, kalbant apie namo statybą, didelių investicijų reikalaujantį projektą? Dažniausiai ne, todėl aptarkime pagrindinius paskolų pranašumus, pavojus ir galimus sprendimo būdus, atsitikus neplanuotiems įvykiams.

Paskolos pranašumai:

1. Galima artimiausiu laiku patenkinti savo šeimos būsto poreikį.

2. Dėl pasaulinių infliacinių procesų nekilnojamojo turto (NT) kaina turi ilgalaikę tendenciją kilti. Pagal išsivysčiusių šalių NT rinkos kainų analizę, būsto vertės ilgalaikis kilimo vidurkis yra apie 5 proc., t. y. būsto kaina dvigubėja maždaug kas 15 metų. Pavyzdžiui, JAV nuo 1970 m. iki 2010 m. (jau sprogus kainų „burbului“) individualių namų kainos vidurkis pakilo nuo 25 000 dol. iki 175 000 dolerių.

Kaip ir visoms investicijoms, NT trumpaisiais periodais būdingi dideli kainų svyravimai. Tačiau NT kaip ilgalaikė investicija yra pranašesnė už kitas investicines priemones (kalbame apie atvejį, kai įsigydami NT naudojatės banko kreditu, palyginimui naudojame tą patį finansinį svertą). Pasidėję indėlį banke su 3 proc. palūkanomis, jas ir gausite už padėtą sumą. Jei statotės / perkate namą, bankas dažniausiai reikalauja apie 20 proc. pradinio įnašo nuo turto vertės. Pavyzdžiui, įnešę 200 000 Lt bankui kaip pradinį įnašą, galite pretenduoti į 1 mln. Lt vertės NT. Jei laikysite šiuos 200 000 Lt kaip indėlį banke su 3 proc. palūkanomis, Jūsų pinigų investicinė vertė padvigubės tik po 24 metų. Jei investuosite į akcijas su tikėtinu ilgalaikiu 10 proc. prieaugiu, pradinė investicija padvigubės po 7 metų. Tuo metu nekilnojamasis turtas, kurio vertė 1 mln. Lt, o pradinis įnašas – tik 200 000 Lt, uždirbs Jums pradinio įnašo dydžio sumą beveik per 3 metus.

Su kokiais pavojais galite susidurti, turėdami banko paskolą:

1. Dažniausiai paskolas paėmę žmonės nerimauja, ar sugebės laiku mokėti nustatytas įmokas. Taigi tai tiesiogiai susiję su darbinių pajamų praradimu ir santaupų turėjimu. Niekam nerekomenduočiau skolintis pinigų, žinant, kad, abiem šeimos nariams tuo pačiu metu praradus darbines pajamas, iš sutaupytų pinigų šeima pragyventų tik 3 mėnesius. Tokio trumpo laikotarpio gali neužtekti kitam pajamų šaltiniui susirasti. Idealiausia būtų turėti santaupų 6-12 mėnesių laikotarpiui. Kita išeitis, galinti sumažinti pragyvenimo išlaidas, praradus darbą, – turimo būsto išnuomojimas, patiems laikinai persikeliant pas tėvus ar giminaičius. Suprantama, kad šis emocinis sprendimas labai sunkus, bet nesėkmės atveju tai geresnė išeitis, negu prarasti būstą, už kurį galbūt jau sumokėta nemaža įmoka.

Gyvenimas nenuspėjamas, visada rekomenduoju sutuoktiniams, ypač turintiems vaikučių, apdrausti savo gyvybes sumai, kurios nelaimės atveju užtektų paskolai padengti. Tuomet likusysis turėtų pakankamai laiko priimti ir realizuoti sprendimus, susijusius su turimu nekilnojamuoju turtu ir paskola.
 

2. Galite prarasti pinigus. Taip atsitiktų tik tuomet, jei parduotumėte savo turtą pigiau už Jūsų pačių investuotą sumą. Tokių atvejų pasitaiko, bet jų tikimybė žmogui, kuris sumaniai pasiruošia ilgalaikiam paskolos grąžinimui, yra labai menka.

susisiekite

Kreipkitės dėl susitikimo
Linas Mikaila

Prie Jūsų laiško bus prisegti Jūsų atsakymai į "PASIRUOŠIMO ANKETOS" klausimus.